Herbetiz bultan ya kodek!

Çarşamba, Eylül 14

Riksamin zinciri atsa...

Biraz riksalardan bahsedeyim:
Riksa dedigim seyin ne oldugunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Hindistan ve dogusundaki ulkelerin temel ulasim araci. Bu aletlerin iki turlusu var. Riksa diyince bisiklet riksasi anlamina geliyor. Uc tekerlegin on tarafinda pedal cevirerek seni tasiyan birisi oluyor. Bu kimseler genellikle cilizliktan olecek gibi gozukuyorlar. Kolay degil tabii arkanda bir adam bir bisiklet nerden baksan 100 kilo tasiya tasiya yol aliyorsun. Bunca cilelerine karsin memleketteki en ucuz tasima araci olmak ozelligini tasiyorlar. Pazarliga, yolun durumuna, yoldaki trafige gore degissede yakalsik kilometre basina 10 rupi odeniyor diyebilirim. Sagda solda sorduguma gore bir bisiklet riksasi almak isterseniz 9000 rupiyi gozden cikarmaniz gerekirmis. (45,5 rupi bir dolar ediyor.) Yani 9000 rupi biriktiren herkes alin terini katik edip zor yoldan para kazanmaya baslayabilir. Tabii bu kimseler yalnizca tasimaktan para kazanmiyorlar. Seni tutup otele, lokantaya, dukkana goturdukce komisyon aliyorlar. Bu yuzden tren ve otobus garlarinin onunde "Gel konaksin sen, bedavaya gotureyim. Soyle bir sehir turu attirayim, sonra istedigin otele gotururum valla bak." diye koluna asilan rikswallahlarin (Riksa kullananlara bu isim veriliyor.) sayisi oldukca yuksek. Ha bu arada yaklasik 5000 rupiye de bir Vespa motoru alip riksaya takabilirsiniz.
Ikinci modelimiz motoriksa. Bu alet de yine 3 tekerlekli ama bu sefer motorlu. Bu gune kadar 10 farkli modelini gormusumdur. Yalniz iki tanesinin markasi var. Volvo ve Piaggio. Piaggiolarin tasarimi cok guzel. Siyah renkli ve yuvarlak hatlari var. Volvolar da fena degil. Onlar yesil ve daha keskin hatlara sahip. Geri kalanlarin toplama olduklarini dusunuyorum. Bugun 0 bir Piaggio motoriksa icin 3000 Avro odemek gerekiyormus. 5-6 yaslarindaki bir motoriksa icin de 70.000 rupi. Bu fiyatlara vergisi mergisi her seyi dahil. Bir de daha once bahsettigim Soan, plakasinin numaralarinin toplami 21 olsun diye plakaciya 500 rupi fazladan odedigini soyledi. Burada 11, 21, 51 ve 101 rakaminin sansina bayagi inaniliyor.
Bir keresinde 100 rupi odeyerek bir seyler almistim. Adam 1 rupi daha istedi, verdim. "100 bitis demektir, 101 ise gelismeye devam ettigimizi gosterir." dedi.

Size sevdanin yollari, bana riksa kornasi.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Fevzican tebrik ederim keyifle okumaya devam ediyorum

arcivi