Herbetiz bultan ya kodek!

Çarşamba, Temmuz 6


Öyle futbol sevdalısı bir tip değilim. Oynamayı pek beceremem, ileride beleşe bekleyip her pozisyonu autla sonlandıranlardanım ama izlemeyi çok severim. İzlerken öyle herkesin yaptığı yorumlardan yaparım, alan daraltıyormuş falan bilmem. Sağlam bi çalım görünce de "Offf!" diyip dizime vururum. Eduardo Galeano'nun gözünden maç izlemeye çalışır onu da pek beceremem. Adam tutmam top da tutamam.

Bunun yanında gittiğim yerde maç izlemeye çalışırım. Neden bilmiyorum. Öyle "Stadlarda yerel halka karışmak." falan değil. Bir yere gittiğimde amatör takımını falan araştırırım, şansım varsa takımın maçını izlemeye çalışırım. Hatta bir ara futboldan anlayan bir arkadaşımla amatör takımlarla ilgili bir kitap yapmaya heveslenmiştik de her iş gibi o da yarıda kalmıştı. Bir ara da Feriköy Spor taraftarı olmaya karar vermiştim ama 20 siyahî oyuncudan oluştan takımın tek maçını izlemek kısmet olmadı. Birgün Osmanbey'e taşınırsam olur belki.
Şimdi de İran'da, Hindistan'da, Sri Lanka'da gittiğimiz yerlerde futbol maçları izlemek planı içersindeyim. Biliyorum Hindistan'ın atasporu kriket. Lakin İngiliz denizciler kriketin yanında futbolu da götürmeyi ihmal etmemişler.


Hindistan'da Futbol
Hindistan'da kayıtlardaki ilk maç 1854'te 'Calcutta Club of Civilians' ve 'The Gentlemen of Barrackpore' arasında oynanmış. 40 yıl sonra'da lig kurulmuş. Takımlar İngiliz denizcileri ve askerleri olarak ayrılıyorlarmış. Hindistanlılar da kendi takımları olarak Mohun Bagan takımıyla hatırlanıyorlar. Kalküta'da 1899'da kurulmuş ve Bengal'de kolonyal karşıtı mücadelede yer almış başarılı bir takımmış.
50 yıl daha şöyle böyle geçiyor ve 1950 yılına geliyoruz . II. Dünya Savaşı'ndan ve Hindistan bağımsızlığına kavuştuktan sonraki ilk Dünya Kupası oynanıyor. Hindistan millî takımı İngililtere'ye Londra Olimpiyatları'na gidiyor ve orada futbol maçlarını kramponsuz oynuyorlar. Futbolun ciddi bir iş olduğunu düşünen FIFA aynı şeye Dünya Kupası'nda izin vermiyor. Bunun üzerine Hindistan ilk dünya kupası tecrübesini başlamadan bitiriyor. Sonra aynı Hindistan Asya Kupası'nda şampiyon oluyor. Hem de kramponsuz.

Hiç yorum yok: