Herbetiz bultan ya kodek!

Çarşamba, Ağustos 3

Eşeğini kaybettikten sonra bulan kaplumbağanın akılalmaz hikâyesi

Oturmuş MAMAK* ödevi yapıyorum. Dirililili telefon çaldı. Baktım Dilan alalah dedim bayram değil Dilan niye aradı? Açtım Dilan dedi ki: "fc çantanı mı kaybettin." he dedim.
Mesele şöyle olmuş: İyi polis Mikail (Dilan'la kısaltmak için Miko diyoruz.) bir şekilde çantaya kayıp ulaşmış. (Çantanın kayboluş hikâyesi ve defterin önemi hemen aşağıda bir önceki yazıda.) Açmış içinde bir ajanda. Ajandanın telefon defteri var ama boş. Bu devirde kim kullanır telefon defterini? Miko yılmamış sayfa sayfa bakmış ve Dilan'ın numarasıyla karşılaşmış. Neden kocca defterde yalnız Dilan'ın numarası var? Çünkü biz Dilan'la buluşacaktık, benim de şarjım bitmek üzereydi, bir ankesörlü telefondan falan arayabilmek için numarayı oraya not etmişim.
Neyse Dilan bana Miko'nun numarasını verdi ben aradım, konuştuk. Miko "Çanta yok." dedi. Eşyalar var ama çanta yok. Duyarlı bir vatandaş çantayı beğenip el koymuş, eşyaları da polise teslim etmiş. "Aman siktiret çantayı Miko." dedim. "Defterden bahset". "Defter duruyor kanka." dedi. Ben gittim arada bir kamyon olay oldu şimdi anlatılmayacak ama defterime ve yanında bir takım eşyalara ulaştım.

Ulaşılanlar: Kimlik, ders notları, defter, kitap, marakas
Ulaşılamayanlar: Çanta, tütün, mp3 çalar, jaw harp

*MAMAK: Açılımı Maden Makinaları olan bu ders her İTÜ Maden Mühendisliği öğrencisinin korkulu rüyası olan 4 dersten biridir. Karmakarışık notları, ezberlenmesi gereken 40'tan fazla formulü (kimisini düz yazınca iki satırı buluyor) ve hocalarının "Sonuç doğru değilse alacağı puan sıfırdır." anlayışıyla maden fakültesinde hiçkimsenin unutamadığı ders olagelmiştir. Bir keresinde bizim fakülteden mezun ve büyük bir maden ocağının şantiye şefiyle konuştuğumda (kendisi bayağı baba 50 yaşında falan) hocanın neler soracağını, nerelere çalışmak gerektiğini tane tane anlatmıştı. Düşün yani mezun olmuşsun, çalışmaya başlamışsın, mesleğinin zirvesindesin ama hâlâ bu derste ne sorulur hatırlıyorsun. Zaten dersin 85 yaşındaki hocası kendisinin de hocasıydı. MAMAK unutulamaz. MAMAK'a saygı duymalısınız. MAMAK demek kuyular, desandriler, martopikörler, basınçlı hava boruları, denge halatları ve daha neler neler demektir. MAMAK demek uykusuz geceler, 20 sayfalık ödevler demektir. Dönemde 7 sınav, 10'dan fazla ödev demektir. Bu 7 haftalık yaz okuluna denk gelirse haftada 1'den fazla sınav demek olabilmektedir. MAMAK demek katsayılar, kabuller, "Bu değeri vermedim, kabulü siz yapın, saçma bir kabul verirseniz sıçarsınız." demektir.
MAMAK'la birlikte kabusumuz olan diğer dersler için bkz: Kömür, MUSA (Madenlerde Ulaşım ve Su Atımı), Cevher II
Bir MAMAK dersinin not dağılımı.

1 yorum:

zingarina dedi ki...

lanet olsun böyle okula,ömrümü yedi bitirdi