Herbetiz bultan ya kodek!

Perşembe, Eylül 29

Havlu

Özgür Yada'nın favorisi Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni okuyorum.

Otostopçunun Galaksi Rehberi'nin havlular konusunda söyleyecek bir çift sözü bulunmaktadır.

"Bir Havlu, der, yıldızlararası seyahat eden bir otostopçunun sahip olabileceği neredeyse en işe yarar şeydir. Bir kere pratikte büyük değeri vardır -Faglan Beta'nın soğuk aylarında yol alırken ısınmak için ona sarınabilirsiniz; Santranginus V'in ışıl ışıl mermer kumsallarında baş döndürücü deniz buharını içinize çekerken üzerine yatabilirsiniz; çöl dünyası Kakrafoon'un kıpkırmızı ışıldayan yıldızlarının altında onu üzerinize örtüp uyuyabilirsiniz; ağır ağır akan Moth ırmağı üzerinde seyrederken mini salınıza yelken yapabilirsiniz; yumruk yumruğa dövüşlerde kullanmak üzere ıslatabilirsiniz; zehirli gazlardan korunmak ya da Traal'ın Kurt-gibi-acıkmış Cırtlak Canavar'nın bakışlarından (aşırı aptal bir hayvandır, onu göremiyorsuanız sizi görmediğini sanır ve sizi görmez- ot kadar aptal, ama çok çok açtır) kaçmak için başınıza sarabilirsiniz; acil durumlarda havlunuzu imdat işareti olarak sallayabilirsiniz ve tabii ki, hâlâ yeterince temiz görünüyorsa onunla kurulanabilirsiniz."

Bence havlu meselesini biraz abartmış. Havlu öncelikle çantada fazla yer kaplıyor. Bizim tecrübelerimiz gösterdi ki peştemal tarzı ince bir bez havludan daha başarılı bir tercih. Eğer nereye gideceğinizi biliyorsanız ve kıyafetlerinizi ona göre seçerseniz havluya o kadar da ihtiyaç yok. Gerçi Douglas Adams havlu derken daha ince bir malzemeyi kastetmiş de olabilir, çeviri okuyoruz sonuçta. İnce bir bez çok kez hayat kurtarabilir. Peştemal gibi kocaman da olmasın bir el havlusu boyundaki keten bez sayısız kez hayat kurtarır.
Bok kokusundan korunursunuz, sıcakta terinizi silersiniz, çantanızı yastık yapacaksanız yüzeyi yumuşatmak için araya korsunuz, benim gibi sahip olduğunuz her şeyi kaybeden bir tipseniz bir şeyleri bağlarsınız... Keten bez hayat kurtarır...

2 yorum:

Boğaç Oydemir dedi ki...

Ahhah cirtlak canavar bana ege yi hatirlatti. Evet gercekten, koca seyahat boyunca bir kere bile havlu kullanmadim, dus aldiktan sonra 2-3 dakika bekleyince suyun cogu suzuluyor zaten sonra da giyinip cikiyorum. Yanima havlu almayip cantamda yer isgal etmesine neden olmadigim icin mutluyum.

Boğaç Oydemir dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.