Herbetiz bultan ya kodek!

Cumartesi, Eylül 17

This Like

Hindistan'a geldigim gunden beri uc sey sayikliyorum: Ganesh, col ve deve. Geldigimden beri kendimi bir an once col sehri olan Jaisalmer sehrine atmaya calisiyordum ki bir an once deveme atlayip colu arsinlayayim.
Bu gun Jaisalmer sehrinde 4. gunum ve yedigim boklari biraz anlatayim.
1. gun: Mutluyum, Jaisalmer'deyim fakat bu deve meselesi tam icime oturmus degil. Develere bayildigim icin deveye binecegim. Ben bindigim icin bu develer turistik malzeme olmaya devam edecekler. Develeri sevdigim icin iskence gormelerine on ayak olacagim.
Geldigim gunden beri cole gitmek istedigim icin icimde kipir kipir eden bu sesleri gozardi etmeye calisiyordum. Deve safarisi yaklasik 2000 rupi (50$) degerinde. Bir gun geziyorsun, colde aksam yemegi yiyip yatiyorsun, sonra sehre geri getiriliyorsun. Sehre yaklasik 40 km uzakliktaki cole ciple gidip ciple donuyorsun. Ne yapsam ne yapsam derken cozumu tam onumde gordum. Desert Bikes For Rent!
Tek problem vardi. Hayatimda hic motor kullanmamistim. Yalniz okulda Yasemin bir kere onune oturtmustu. Babasinin kucaginda direksiyonu tutan cocuklar gibi kullanmistim. Lakin kararliydim. Hem cole giden bombos yol, motorsiklette deneyim kazanmak icin cok uygundu.
Bir kenara oturup butun gun motor kullananlari izledim. Calistirmayi, goturmeyi, vites degistirmeyi ogrendim. Sonra motorcuya gidip yarim saatligine kiralamak istedigimi soyledim. Kiraladiktan sonra yarim saat boyunca hicbir sey ogrenemedigimi farkettim. Yalniz her yolda kaldigimda birisi yardim ediyordu ve her seferinde bir sey ogreniyordum. Neyse yarim saatin sonunda motoru teslim ettigimde duz gitmeyi ogrenmistim.
2. gun gidip 24 saatligine kiraladim. Sabah 6'da yola cikip ertesi sabah 6'da getirmekti planim. Ucuz olsun diye 6-7 yaslarinda bir Honda kiraladim. Col yolu boyunca butun turistik noktalari gosteren bir harita verdiler. 4,5 litre benzin alip yaldir yaldir yol aldim. Koy koy, tapinak tapinak geze geze cole kadar gittim. Aksam gunesin batisini colde izleyemedim cunku fena Muson bulutlari vardi. Zaten yolda atistirip duruyordu, yagsaydi durumum vahimdi.
Col yolu boyunca yuzlerce insanla tanistim. Bir yagmurda bir koye sigindim. Kundhova koyunde bana cay ikram ettiler, yanima aldigim biskuvitleri cocuklarla paylastim falan... Hepsi garip garip beni izliyorlardi. Afrika'da bir kabileye giden Levi Strauss ya da National Geographic ekibi gibi hissetmeye basliyordum ki yagmur durdu ben kactim.
Colde durum dusundugum gibi vahimdi. Her yer pislik icinde, cocuklar colun ortasina kadar posetle bira getirip turistlere bira satiyorlar. Develerin sefaletine, colun pisligine, kucuk kizlarin gelip dilenmesine ya da para karşılığı turistlere dansetmesine o kadar uzuldum ki cocuklardan bir bira alip ictim. Birayi satan cocugun adi Sadid'di. Hani Snoop Dogg'un bir sarkisi var. "This n like, that like this i like" gibi devam ediyor. (Aydin yardim et.) Sadid oyle konusuyor.
-This aaa like want beer?
-How much?
-This like desert price.
-How much?
-This like 150 only for you. (Bakkalda 70)
-100
-This likeee no possible. (Pazarlik devam etti 100'e aldim.)
-What's your name?
-This like my name is Sadid
-Muslim?
-Ye ye
-Me too
-This like really?
-Yes
-But this like you drink beer?
-And you sell beer.
-But this like its bad. You want chips?

Neyse Sadid gitti, ben huzunlu huzunlu cole baktim. Turistler deve sirtinda bagira bagira yol aliyorlardi. 10 yasinda kizlar "Gypsy dance" diye dansedip turistlerden para aliyorlardi. Biram bitti, Jaisalmer'e geri dondum. Motoru teslim ettim. Yaklasik 200 km yol alip motor kullanmayi ogrendim. Dusundugum kadar zor degilmis. Yalniz motor biraz eski oldugu icin ilk anda calistirmak zor oluyordu. En buyuk korkum gece col yolunda mahsur kalmakti. Bu yuzden gece hic durmadan yol aldim. Bir otostopcu vardi. Dursaydim motoru tekrar calistiramamaktan korktugum icin almadim. Yoksa bir de otostopcu anim olurdu.
Sonra şehre vardım, motorcu uzaktan beni görüp el salladı. Dükkanı çoktan kapatmıştı, sokakta takılırken gördüm. Herifin önünde durdum. "Al hadi şimdi vermiş olayım." dedim ve teslim ettikten hemen sonra adam motoru çalıştıramadı. Motorun bozulup ciddi bir paranın girmesini bekliyordum. Bu yüzden de bahane uydurup pasaportumu değil akbilimi vermiştim. "Ooo bu kimlik çok önemli abi. Bu olmadan okula almazlar beni." falan diyip ikna etmiştim herifi. Neyse sonunda benim değil onun elinde bozuldu. Ben de bozuk motoru adama verip mutlu mutlu otelime yürüdüm.

2 yorum:

Aydın T. dedi ki...

hehe oraların snoop dogg'u sen olmuşun fc, ne o kızlarla kesişmeler filan? sen bana yardımcı olucan artık zenci dostlarımla pazarlık yaparken

Boğaç Oydemir dedi ki...

ben de bir zuma yazayim; :)
olm motosiklet olayi cok iyiymis, hem de gece hem de colde, ben de cok yapmak istedim, varanasi de ben de motosiklet kitaliycam. bu arada cocuga iyi cevap vermissin and you sell beer diye ;)